PD&M2012 / 2024
ERP vanaf ontwerp tot eindproduct  

voorraad en artikelen

Voorraad artikelen vormen naast koopdelen direct voor order de basis van de materiaalselectie. In PD&M zijn de (voorraad)artikelen bedoeld als basis voor de constructie-samenstelling waarbij de behoefte ontstaat na actualisering van stuklijsten en berekening van de materiaalbehoefte planning. Zoals u op bovenstaande eerste artikelkaart ziet hoeft u naast de artikelcode alleen de voor u noodzakelijke gegevens in te vullen. Zo is bij bovenstaande lasbocht geen verwijzings naar een |inspectie Traveller (Kwaliteitscontrole document) opgenomen. Ook zijn geen omrekenfactoren opgenomen om bijvoorbeeld kilo's om te rekenen naar strekkende meter zoals we dat wel bij stalen profielen tegenkomen. Dat kan altijd later nog.


Bovenstaand artikel in de stuklijst:


Na actualisering zien we de reservering ontstaan in de materiaalbehoefteplanning:Als we dezelfde stuklijst nog een paar keer actualiseren op verschillende startdatums, orders en serie-aantallen dan ontstaat onderstaand beeld. Afdeling Inkoop heeft het bestelnivo verhoogd naar 5 lasbochten en gelet op de behoefte twee dozijn bochten bijbesteld.


Natuurlijk is het interessant om bij het artikel zelf de reserveringen en inkopen te bekijken. gelukkig kunnen we ook een selectie van artikelen selecteren om te bekijken waar aandacht gegeven mag worden aan voorraadbeheer cq. bijbestellen:

In Magazijn wordt op basis van de Magazijnbon het materiaal afgeboekt en in de order-verzamelpallet klaargelegd voor het betreffende bouw-moment. Het onderstaande scherm toont het afboeken van het gereserveerde materiaal. Bij het afboeken wordt ook het chargenummer ingegeven. Dit kan later gekoppeld worden aan de certificaten (modulegroep 391 uit 2019) mits de bestandsnaam van het certificaat het chargenummer bevat. Dit ten behoeve samenstelling van zogenaamde 'Fabricage handboeken'